Boksen Dongen

“Ik doe al aan boksen sinds mijn twaalfde” is wat mensen waarschijnlijk denken voordat ze denken aan slopende, bloederige wonden, trillende benen, gevoelloosheid en Recapitatie. Het is niet bepaald mooi. Hoewel het ontegenzeggelijk het “mooie spel” is, is het ook smerig, technisch, vaak onprofessioneel, en het vereist veel discipline en strenge oefeningen om gevechtsfit te worden.

Het gevaar komt in twee vormen – het fysieke en het mentale.

Fysieke verwondingen

Wanneer spelers knock-out worden geslagen, of hun tegenstander knock-out slaan, is hun hoofd vaak zwaar van de feedback. Zwaar hoofdletsel kan leiden tot hartaanvallen, beroertes, hersenbeschadiging, en in ernstige gevallen, verlies van het bewustzijn. De hersenen zelf kunnen ook blijvende schade oplopen. Spelers kunnen ook open breuken en hersenschuddingen oplopen, waardoor het nog maar de vraag is of ze op latere leeftijd nog zullen lopen of rolstoelgebonden zullen zijn.

Bovendien is het meer dan honderd procent zeker dat je hoofd pijn doet als je door een stoot wordt geraakt. Je kunt er zeker van zijn dat de handen van je tegenstander hard op de deurknop staan! Hoe harder je beweegt, hoe meer straf hij zal krijgen. En onthoud, “hij krijgt zelfs als jij het niet doet!”

Wil je een serieuze verwonding?

Als je een profspeler bent, maak je je misschien niet te veel zorgen over builen en blauwe plekken. Je kunt alle blauwe plekken, sneden en schrammen krijgen die je wilt in je profcarrière. Maar denk eens aan die hoofdwonden, hersenbeschadigingen en bewustzijnsverlies die je oploopt in de amateurfases!

Waar maken mensen zich zorgen over?

Profspelers zijn zich zeer bewust van dit aspect van “knock out” of “tKO”. Ze moeten oppassen voor scherpe klappen op het hoofd – iets wat ze niet met zekerheid kunnen voorspellen – en het zijn meestal de roekeloze vechters die er het ergst aan toe zijn. Het is erg moeilijk om de schade in de ring te beperken. Vechters zoeken opzettelijk onbedoeld contact met het hoofd van hun tegenstander. En wanneer zelfs hun trainingshandschoenen zijn uitgeslagen, of er alleen maar builen en blauwe plekken zichtbaar zijn, is het tijd om je zorgen te maken.

Goed worden in ‘Knock-outs’

Als sport is het boksen een beetje in verval geraakt. Vroeger draaide het allemaal om atletisch vermogen, snelheid en kracht. Nu lijkt het alleen maar te versnellen als gevolg van de groeiende media-aandacht en enthousiasme voor het boksen. Een groot deel van de verdienste in dit verband kan worden toegeschreven aan de vechters zelf. Hun fysieke conditie is met sprongen vooruit gegaan. Georges Viswanis, misschien wel de beste lichtgewicht in de recente geschiedenis, heeft in het afgelopen jaar slechts één gevecht verloren.

In de ring is op de gezichten van de boksers de spanning te zien van meerdere belastende sessies in een boksschool. Andere boksers lijden ook aan elleboog-, knie- en schouderblessures. Voormalig zwaargewicht kampioen, Floyd Mayweather, heeft zijn eigen kwalen. Zijn kwakkelende knieën zorgen ervoor dat hij zich tijdens ronde-achtige uitwisselingen moet inspannen.

“Ik heb het afgelopen jaar in meer knock-outs gevochten dan de meeste vechters in hun carrière doen,” zei Mayweather enkele jaren geleden. “Ik zal me concentreren op het zijn van de slimste vechter in de ring – wat betekent dat ik hem zal verslaan met mijn hoofd.”

Het is echt zo simpel. Doe je onderzoek, bekijk je eigen filmwerk, leer hoe je je een weg door je tegenstander kunt foppen. Leer om je een weg door je tegenstander te faken en je wordt veel gevaarlijker voor je tegenstander.

bron:http://www.guardian.co.uk/ boksen/2007/gedelegeerden/2007/01/boksen-hoofd-blessure-arts-amateur- flush-boksen- piston- gezondheid-en-fitness

De volgende keer dat je in de sportschool bent, sluit je ogen en stel je voor dat je in een van de knuisten van je tegenstanders zit. Zie de pijn die door je knokkels sijpelt. Hoor het knappen van de ringhandschoen. Ruik het zweet en de muffe smaak van de handschoenen. Als je helemaal weg bent zal de pijn wegebben. Sluit nu je ogen en ‘voel’ je knokkels.

Categories: Sport